De Belgische regering zou tientallen militairen willen inzetten in Irak. 

Dat zegt een betrouwbare bron donderdag tegen persbureau Belga. De militairen moeten onder meer gaan helpen bij het trainen van de Iraakse strijdkrachten.

Het zou gaan om een groep van 35 soldaten. Ongeveer twintig manschappen gaan Iraakse collega's opleiden, terwijl vijftien militairen zich bezighouden met ondersteunende taken en de beveiliging.

Het is niet de bedoeling dat de Belgen zelf de strijd aanbinden met terreurgroep Islamitische Staat. De groep wordt ondergebracht op de luchthaven van de Iraakse hoofdstad Bagdad.

Volgens de bron geeft de Belgische ministerraad mogelijk vrijdag al toestemming voor de inzet van de militairen. België is al betrokken bij de strijd tegen terreurgroep Islamitische Staat. Net als Nederland doet het land met gevechtstoestellen mee aan de bombardementen op IS.

De Belgische regering gaf in januari al het groene licht voor het sturen van planners naar Irak en Koeweit. In maart zou de trainingsmissie moeten beginnen. De Verenigde Staten zouden al sinds september vragen om Belgische steun in Irak. Aan de inzet van de manschappen zou een prijskaartje hangen van zo'n 1,8 miljoen euro.

Vier dingen die u moet weten over IS l Dossier IS