
IS-beul 'Jihadi John' was bekende van Britse inlichtingendiensten
Dat meldt de BBC donderdag op basis van verklaringen van vrienden van de IS-beul en veiligheidsdiensten. De echte naam van 'Jihadi John' is Mohammed E.
E. zou zijn opgegroeid in een middenklassegezin uit West-Londen. Hij zou een opleiding tot computerprogrammeur hebben gevolgd. In 2012 reisde hij naar Syrië om zich daar aan te sluiten bij de opstand.
Scotland Yard, het hoofdkantoor van de Londense politie, wil de identiteit van de man niet bevestigen zolang het onderzoek nog loopt.
"We hebben media eerder gevraagd niet te speculeren over de details van ons onderzoek, omdat er levens op het spel staan", stelt Scotland Yard in een verklaring. Ook de Amerikaanse overheid kan de naam van de man niet bevestigen, meldt BNO News.
Video's
E. was, gemaskerd en in zwart gekleed, te zien in verschillende onthoofdingsvideo's van IS. Hij verscheen in augustus voor het eerst in een video: op de beelden onthoofdt hij de Amerikaanse journalist James Foley.
Ook verscheen E. in de video's waarin de Amerikaanse journalist Steven Sotloff, de Britse hulpmedewerker David Haines, de Britse taxichauffeur Alan Henning en de Amerikaanse hulpmedewerker Abdul-Rahman (Peter) Kassig werden gedood.
Afgelopen maand was E. te zien in een video met de Japanse gijzelaars Haruna Yukawa en Kenji Goto, kort voordat zij werden gedood.
Schiphol
E. zou in het verleden ook de Somalische terreurbeweging al-Shabaab hebben gesteund. The Washington Post meldt dat hij in 2009 mogelijk een dag heeft vastgezeten op Schiphol. Dat gebeurde nadat hij Tanzania was uitgezet. Een dag later ging E. per vliegtuig door naar Londen.
Volgens The Washington Post is E. verhoord op Schiphol. Tijdens het verhoor zou hij hebben gezegd dat de Britse geheime dienst MI5 hem ervan verdacht Somalië te hebben willen bereiken.
The Washington Post verwijst naar een artikel in de Britse krant The Independent uit in 2010. Daarin staat het verhaal van een paar Britse jihadisten die in 2009 op Schiphol zijn verhoord na een bezoek aan Tanzania.
Opgepakt
Een jaar later werd E. opnieuw opgepakt vanwege vermeende terroristische activiteiten, maar de volgende dag kwam hij alweer op vrije voeten.
Hij probeerde naar zijn geboorteland Koeweit te vliegen om zich daar te vestigen, maar kwam het vliegtuig niet in. Uiteindelijk wist hij toch nog de reis naar Syrië te maken.