De Afghaanse veiligheidsdiensten hebben de afgelopen twee weken zeker honderd Talibanstrijders gedood in de provincie Kunduz.

Tot en met 2013 zaten er Nederlandse militairen en agenten in die provincie, om daar Afghaanse politieagenten op te leiden.

Door de gevechten kwamen ook veertien Afghaanse soldaten en drie burgers om het leven, aldus de gouverneur van de provincie, Mohammed Omar Saafai.

Volgens hem gaat de strijd door, totdat de ''dreiging van de Taliban is geminimaliseerd''. Ook zei hij dat strijders van IS (Islamitische Staat) infiltreren in zijn provincie.

Doden

Gevechten in Afghanistan hebben vorig jaar een recordaantal burgers het leven gekost. In 2014 stierven 3.699 burgers door de oorlog tussen de Taliban en regeringstroepen en raakten 6.849 mensen gewond, blijkt uit cijfers van de Verenigde Naties.

Het aantal dodelijke slachtoffers ligt bijna een kwart hoger dan in 2003 en zijn de hoogste sinds de VN in 2009 begon met het bijhouden. ''Mortieren, bermbommen, geweervuur en andere explosieven vernietigden levens, kostten ledematen en ruïneerden levens op een onvoorstelbare manier'', aldus de VN.

De meeste burgerdoden (34 procent) vielen door gevechten tussen het leger en de Taliban, terwijl 28 procent omkwam door bermbommen.

Vier dingen die u moet weten over IS l Dossier IS