De Koerdische strijders hebben de laatste maanden in Irak veel terreinwinst geboekt in de strijd tegen terreurgroep IS. Maar volgens Human Rights Watch zijn de Arabieren in de regio het doelwit van discriminatie, nu de bloeddorstige terreurgroep langzaam wordt teruggedrongen.

Toen de strijdkrachten van IS oprukten in Irak, sloegen zo'n 600.000 mensen op de vlucht.

De Koerdische troepen drongen de milities van de terreurgroep echter terug, waarna de uiteenlopende gevluchte bevolkingsgroepen terug willen keren.

De Koerden zouden Arabieren de toegang weigeren tot hun dorpen, of ze daar juist opsluiten. Volgens de mensenrechtenorganisatie zijn Koerden in huizen getrokken die tijdens de opmars van IS zijn verlaten door Arabieren. Arabieren zouden worden vastgehouden zonder dat er een aanklacht ligt.

Sommigen zouden nu in vervallen industrie wonen, in plaats van in hun huis.

Versoepeld

De Koerden hebben op aandringen van Human Rights Watch de maatregelen iets versoepeld, aldus de organisatie. De Koerdische strijdkrachten verdedigen die maatregelen en zeggen dat er geen sprake is van etnische discriminatie.

Ze hebben controleposten ingericht en door de immense drukte daar, krijgen bepaalde mensen al dan niet onterecht geen toestemming om een gebied te verlaten of juist binnen te trekken.

Samenwerking

Verder denkt een deel van de Koerden dat de soennitische Arabieren samenwerkten met IS, en dat mogelijk opnieuw zou doen. ''Ik wil niet dat de Arabieren terugkeren. Zij hebben mijn broer gedood'', zei een inwoner van Iraaks-Koerdistan tegen Human Rights Watch.

Maar veel gevluchte Arabieren geven aan dat zij niks ophebben met IS en voelen zich bedreigd door de Koerden. ''Zonder de peshmerga's (Iraaks-Koerdische strijders, red.) zou IS onze steden misschien nog bezetten. Maar ik zag ook met mijn eigen ogen hoe ze inbraken in een huis en spullen meenamen.''

Bombardement

In de nacht van woensdag op donderdag zijn zeker zeventien IS-strijders en negen burgers gedood bij een bombardement op het Iraakse grensstadje al-Qaim.

Arabische media meldden dat de zelfbenoemd kalief en leider van IS, Abu Bakr al-Baghdadi, ook aanwezig was in de gebombardeerde doelen. Maar volgens onbevestigde berichten was hij enkele uren voor de aanval uit de regio vertrokken.

Door het bombardement zijn ook nog eens 29 militanten van IS gewond geraakt, meldde een bron in het ziekenhuis van het stadje nabij de grens met Syrië. De grote groep strijders was op weg naar de frontlinies in Irak en rustte wat uit in een huis.

De bommen werden gegooid door de internationale coalitie, onder leiding van de Verenigde Staten. Ook Nederland neemt deel aan die missies, zij het alleen boven Iraaks grondgebied.

Vier dingen die u moet weten over IS l Dossier IS