Qatar vindt dat de internationale coalitie tegen Islamitische Staat (IS) te weinig doet om de terreurgroep te bestrijden. 

Dat hebben Qatarese functionarissen gezegd tegen CNN. Qatar is een belangrijke partner van de Verenigde Staten die de coalitie leidt.

De VS zetten het internationale samenwerkingsverband in september op met als doel IS te vernietigen. Nederland neemt ook deel aan de coalitie. Een van de manieren waarop IS moet worden bestreden, is door gematigde rebellen te trainen zodat ze kunnen vechten tegen IS-strijders.

Volgens Qatar kan op dat vlak nog winst worden gehaald. De Golfstaat zegt dat er meer rebellen moeten worden getraind om te kunnen vechten tegen IS. Bovendien moet die training sneller klaar zijn. Tot nu toe heeft Qatar zeshonderd rebellen opgeleid.

Ontvoering

De Verenigde Staten hebben de ontvoering van meer dan tweehonderd Syrische christenen woensdag veroordeeld. Die werden afgelopen week door strijders van terreurgroep Islamitische Staat (IS) opgepakt in het noordoosten van Syrië.

IS veroverde daar dorpen rondom de plaats Tal Tamr. Strijders ontvoerden voornamelijk vrouwen, kinderen en ouderen en staken huizen en kerken in brand. Over het lot van de ontvoerden is nog niets bekend.

"Dit is een van de laatste wreedheden die IS heeft gepleegd tegen onschuldige mensen in deze regio", zei het Witte Huis in reactie op de ontvoering.

Vier dingen die u moet weten over IS l Dossier IS