Een Noord-Koreaanse rederij die op de zwarte lijst van de Verenigde Naties staat, heeft de meeste van zijn schepen een nieuwe naam gegeven om hun herkomst te verbergen. 

De schepen blijven varen en daarmee overtreedt het bedrijf de sancties van de volkerenorganisatie tegen Noord-Korea.

Dat staat in een rapport van de commissie van Noord-Koreadeskundigen die in opdracht van de VN-Veiligheidsraad waakt over de uitvoering van de sancties. Zij stellen vast dat het stalinistische bewind in Pyongyang de Veiligheidsraad blijft uitdagen door zijn nucleaire en raketprogramma voort te zetten.

De Veiligheidsraad zette de Noord-Koreaanse rederij OMM in juli op de zwarte lijst, nadat het schip Chong Chon Gang van het bedrijf in Panama aan de ketting was gelegd. Het bleek wapens te vervoeren, waaronder twee MiG-21 gevechtsvliegtuigen, die onder duizenden tonnen suiker uit Cuba was verborgen.

Wapenembargo

Volgens de deskundigen hebben dertien van de veertien schepen van OMM een nieuwe naam gekregen. Op de schepen zouden zeelieden uit onder meer Brazilië, China, Griekenland, Japan en Maleisië werken.

De deskundigen schrijven dat Noord-Koreaanse diplomaten, regeringsfunctionarissen en handelsvertegenwoordigers een sleutelrol spelen in de illegale wapenhandel. De VN-Veiligheidsraad heeft een wapenembargo tegen Noord-Korea ingesteld. Het land mag alleen in handwapens handelen.