De Nederlandse gemeenschap in Italië zamelt geld in voor de restauratie van de gehavende Barcaccia-fontein, die door Feyenoordfans is vernield. 

Dat maakte de vereniging Salviamo La Barçaccia (Red de Lekkende Boot) woensdag bekend.

Met deze actie willen de Nederlanders hun betrokkenheid tonen met het herstel van de fontein en met het behoud van het cultureel erfgoed in Rome. De vereniging heeft al contact opgenomen met de gemeente Rome.

De vereniging wil door middel van sociale media fondsen werven in binnen- en buitenland, aldus woordvoerster Mariëlle van der Marel.

Als Nederlandse heeft ze in Rome zelf geen last gehad van vervelende reacties van Italianen. ''Ik heb het persoonlijk niet meegemaakt. Ik kreeg zelfs van iemand een kopje koffie aangeboden, omdat ik mij begaan toonde. Maar in de sociale media heb ik gelezen dat anderen wel vervelende reacties kregen.''

Verkrachting

De NOS meldt dat de gemeente Rome woensdag meer inzicht heeft gegeven in de schade aan de Barcaccia-fontein. Wat het herstel uiteindelijk gaat kosten, is nog niet bekend. "Maar het monument zal nooit meer hetzelfde zijn", stelt restaurateur Anna Maria Cerioni.

De gemeente heeft de schade door het gooien met bierflessen in kaart gebracht en een eerste schoonmaak gedaan. Die kostte 8200 euro. Cerioni is erg geschrokken van het gedrag van de Feyenoord-supporters en spreekt van een ''verkrachting'' van het monument.