De Israëlische premier Benjamin Netanyahu vindt dat de wereldmachten de strijd om te voorkomen dat Iran nucleaire wapens ontwikkelt 'hebben opgegeven'.  

Dat heeft Netanyahu woensdag gezegd tijdens een bijeenkomst van de Likud-partij in Jeruzalem.

Netanyahu zal binnenkort het Amerikaanse congres toespreken over de nucleaire onderhandelingen met Iran.

Sinds 2006 proberen de wereldmachten (P5+1) Verenigde Staten, China, Rusland, Verenigd Koninkrijk en Duitsland een overeenkomst te sluiten met Iran over het nucleaire programma van het land.

Het westen vreest dat Iran een nucleair wapen kan bouwen met het nucleaire programma dat in het land loopt. Iran zegt zelf enkel vreedzame bedoelingen te hebben met haar nucleaire activiteiten.  

"Uit de overeenkomst die nu voortkomt uit de onderhandelingen lijkt het alsof de wereldmachten de strijd hebben opgegeven en accepteren dat Iran binnen een paar jaar de mogelijkheid heeft om materiaal te produceren voor nucleaire wapens. Ze accepteren dat misschien, maar ik zal het niet accepteren", aldus Netanyahu.

VN misleid

Netanyahu kwam de afgelopen week in opspraak omdat hij in 2012 de Verenigde Naties (VN) zou hebben misleid over het nucleaire programma van Iran. 

Terwijl Netanyahu zei dat Iran voor 70 procent klaar was met plannen voor het bouwen van een "nucleair wapen", was de Israëlische inlichtingendienst Mossad ervan overtuigd dat het land niet bezig was met de activiteiten "die nodig zijn om wapens te produceren".