Het Libische parlement wil de omstreden krijgsheer Khalifa Haftar laten benoemen tot legerleider. 

Dat zei een woordvoerder van het Huis van Afgevaardigden tegen persbureau Reuters

Het voorstel werd ingediend door de parlementsvoorzitter en zou zijn goedgekeurd door een meerderheid van de parlementariërs.

De gepensioneerde generaal Haftar bracht na de val van het Kaddafibewind in 2011 een privéleger op te been. Hij bond daarmee de strijd aan met radicaal-islamitische groepen.

In regeringskringen is Haftar omstreden. Critici vrezen dat hij te veel macht naar zich toe probeert te trekken. ''Haftar wil domineren'', waarschuwde een minister onlangs.

Populair

Toch is de generaal populair onder Libiërs die de door de internationale gemeenschap erkende regering te zwak vinden om een einde te maken aan de chaos in het land. Het land heeft twee regeringen en twee parlementen sinds een gewapende groep Tripoli veroverde en een eigen kabinet opzette.

Haftar bevond zich lang in het centrum van de Libische macht. Hij was een van de jonge officieren die samen met Muammar Kaddafi in 1969 de macht grepen. Haftar viel in ongenade nadat hij in 1987 krijgsgevangen was genomen tijdens de oorlog met Tsjaad. Later zocht hij een veilig heenkomen in de VS, maar dook weer op in Libië tijdens de opstand tegen Kaddafi.

De ex-generaal probeerde in 2013 het parlement naar huis te sturen, maar dat mislukte. Een jaar later riep hij op tot de vorming van een crisisregering. De regering en het parlement hadden volgens Haftar hun bestaansrecht verloren, omdat ze niet in staat waren de extremisten in het land onder controle te krijgen.