Voor het eerst in weken zijn er de afgelopen 24 uur geen Oekraïense militairen omgekomen in het oosten van Oekraïne. 

Dat meldt het Oekraïense leger woensdag.

Verscheidene bronnen meldden dat er steeds minder wordt gevochten in het gebied rond Donetsk, Loehansk en Debaltseve. Dat betekent dat het staakt-het-vuren, dat officieel sinds zondag 15 februari van kracht is, nu toch langzaam nageleefd wordt.

Pro-Russische rebellen, die in Oost-Oekraïne met het regeringsleger vechten, zeggen dat ze zware wapens uit het gebied hebben teruggetrokken. Dat was een van de voorwaarden in het akkoord van Minsk dat op 12 februari werd gesloten.

Konvooi

Wel zou er een konvooi met de defensieminister van de zelfverklaarde Volksrepubliek Donetsk in Oekraïne onder vuur zijn genomen met zwaar geschut. 'Minister' Vladimir Kononov zou niet gewond zijn geraakt, omdat hij in een gepantserd voertuig reed. Dat liet het ministerie weten aan het Russische nieuwsagentschap TASS.

Het voertuig met de minister en zijn escorte zouden zijn beschoten bij het vliegveld van Donetsk. Het ministerie schrijft in een verklaring dat het vuur uit de richting kwam van het Oekraïense leger. Er zou nog geen informatie zijn over slachtoffers. Het nieuws is nog niet bevestigd door onafhankelijke media.

Heeft het Oekraïne-akkoord kans van slagen? l Voor- en nadelen van wapenleveranties l Alle berichten over Oekraïne