Er lekt waarschijnlijk opnieuw radioactief water in zee bij de Japanse kerncentrale Fukushima. Bijna vier jaar na de tsunami en de daaropvolgende kernramp bij de centrale is een nieuw lek opgetreden.

Dat zei eigenaar Tokyo Electric Power Co. (Tepco) dinsdag in een e-mail.

Zondag gingen de alarmbellen af bij de centrale, toen bleek dat in een afvoerpijp voor regenwater een bijzonder hoge concentratie van het radioactieve cesium 137 werd gemeten. Toen was echter nog onduidelijk of er echt iets mis was, of dat de meetsystemen zich vergisten.

Nu geeft Tepco aan toch te vermoeden dat er wel degelijk water dat van het dak van de reactor stroomde besmet is geraakt en vermoedelijk in zee is gestroomd.

Tepco onderzoekt nog wat er precies is gebeurd en hoe erg de problemen zijn. Het zeewater rond de beschadigde centrale wordt de komende tijd dagelijks getest.

Aardbeving

In maart 2011 veroorzaakte een zware aardbeving een tsunami, die de kust van Japan trof. De kerncentrale bij Fukushima raakte zwaar beschadigd door de vloedgolven. De reactoren smolten deels en er vonden ontploffingen plaats. Zo'n 160.000 mensen die in de omgeving van de centrale woonden, moesten noodgedwongen verhuizen.

Video: Kerncentrale net na de aardbeving in 2011

Ook woensdagochtend werd Japan weer opgeschrikt door een aardbeving. De beving van 6,2 op de schaal van Richter zorgde niet voor een tsunami. Vooralsnog is er geen grote schade gemeld.

De beving volgde op een aardbeving van 6,8 op de schaal van Richter, die vorige week dinsdag het noorden van Japan trof. Ook die zorgde niet voor grote schade.