Terreurbeweging Islamitische Staat (IS) heeft mogelijk veel meer christenen ontvoerd, nadat zij dorpen rond de plaats Tal Tamr in het noordoosten van Syrië had veroverd.

De voorzitter van de Assyrische Raad in het gebied, George Mirza, zegt dat strijders van IS bijna 270 christenen hebben meegenomen. Bronnen binnen de christelijke gemeenschap in Syrië hebben tegenover de BBC een getal van tweehonderd genoemd.

Ongeveer duizend christelijke gezinnen zouden voor de komst van IS op de vlucht zijn geslagen. Dinsdag meldde het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten dat IS bij de inname van de dorpen negentig christenen had ontvoerd.

De meeste ontvoerde mensen zijn ouderen, vrouwen en kinderen. Over het lot van de ontvoerde personen is niets bekend.

Bloedbaden

IS heeft grote gebieden in Syrië en Irak in zijn greep en richtte al verschillende bloedbaden aan onder andersdenkenden, zoals yezidi's, Koerden en christenen. VN-experts spreken van genocide. IS-leden onthoofdden eerder deze maand in Libië 21 Egyptische christenen.

In het noordoosten van Syrië is een felle strijd aan de gang tussen Syrische Koerden en IS-strijders. De Koerden vielen IS zondag nog aan en werden daarbij gesteund door luchtaanvallen onder leiding van de VS.

Vier dingen die u moet weten over IS l Dossier IS