De Amerikaanse president Barack Obama heeft dinsdag de aanleg van de omstreden oliepijpleiding Keystone XL tussen Canada en de VS geblokeerd met een veto.

Dat heeft het Witte Huis aan de Amerikaanse Senaat medegedeeld. Het wetsvoorstel was een prioriteit van de Republikeinen, die in november de meerderheid in de Senaat veroverden.

Volgens een woordvoerder van het Witte Huis moet het veto niet worden gezien als een definitief besluit. Obama blokkeert het voorstel omdat de Republikeinen in het Congres "het evaluatieproces van de uitvoerende macht, dat bedoeld is om te bepalen of het project in het belang is van het land, proberen te omzeilen", aldus Josh Earnest.

De aanleg van de pijpleiding is al langere tijd omstreden. De Republikeinen en oliebedrijven redeneren dat het Keystone XL-project banen zal creëren en Amerika minder afhankelijk zal maken van fossiele brandstoffen uit het Midden-Oosten.

De Democraten en milieuorganisaties zien het soort olie dat door de pijpleiding zou vloeien echter als een voorbeeld van het soort brandstof dat klimaatverandering verergert.

Video: Obama blokkeert Keystone