De opkomst bij de betoging voor de Nederlandse ambassade in Rome dinsdagavond lijkt laag uit te vallen. Rond 18.00 uur Nederlandse tijd was een tiental betogers aanwezig.

De beweging Roma Pulita (Rome Schoon) had opgeroepen om te komen demonstreren tegen het wangedrag van supporters van Feyenoord vorige week. Deze richtten zware vernielingen aan in de Italiaanse hoofdstad.

Naast Italianen zijn ook enkele Nederlanders van de beweging WijZijnRomeinen aanwezig die zich schamen voor het wangedrag van de supporters.

Ongeveer veertig journalisten zijn naar de demonstratie gekomen om verslag te doen. De politie beveiligt het evenement met een tiental agenten.

Video: Lage opkomst bij demonstratie

Gesprek

Vier leden van Roma Pulita zijn bij de ambassade naar binnen gevraagd voor een gesprek met de Nederlandse ambassadeur in Italië, Michiel den Hond.

Tijdens het gesprek beloofde de diplomaat mee te helpen bij een schoonmaakactie op het Campo de' Fiori, het plein waar de Feyenoord-supporters woensdag huishielden.

De ambassadeur zei na afloop tegen de pers dat hij hoopt dat veel mensen aan de actie meedoen die binnenkort wordt gehouden, want iedereen is gebaat bij een schone stad.

Gratis restauratie

Koninklijke Woudenberg heeft aangeboden de beschadigde Barcaccia-fontein in Rome gratis te restaureren. Er is nog geen antwoord van de gemeente Rome binnen op dat aanbod, aldus het bedrijf dinsdagavond. De beroemde fontein werd vorige week beschadigd door Feyenoord-supporters.

Koninklijke Woudenberg voerde eerder restauratiewerkzaamheden uit in het Rijksmuseum in Amsterdam en in het Mauritshuis in Den Haag. Daniel Spee van natuursteenspecialist Steenhouwerij Zederik (onderdeel van Woudenberg) weet zeker dat zijn mensen de schade aan de marmeren fontein kunnen herstellen.

Steun

De gemeente Rotterdam en de regering hebben besloten dit initiatieven zoals die van Koninklijke Woudenberg te steunen. "We zijn geraakt door de vele particuliere initiatieven van Nederlanders die hun afschuw willen uiten over de vernielingen in Rome voorafgaand aan de wedstrijd tussen Feyenoord en AS Roma. Dat is Nederland op zijn best'', liet burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam weten.

Gemeente en kabinet gaan nauw samenwerken met de pas opgerichte vereniging Salviamo la Barcaccia (Laat ons de Barcaccia redden). De secretaris van de vereniging, Maarten van Aalderen, is daar erg blij mee.

Het is de stichting erom te doen het imago van Nederland te herstellen. Daarom is contact opgenomen met andere Nederlanders die in Rome leven. Van Aalderen woont al meer dan twintig jaar in Italië. De pas opgerichte vereniging heeft tot nu toe een "stuk of zes leden".

Eerste Kamer

De fractievoorzitters van VVD, PvdA en D66 in de Eerste Kamer hebben dinsdag onderwijl een brief geschreven aan premier Mark Rutte. Loek Hermans (VVD), Marleen Barth (PvdA) en Roger van Boxtel (D66) willen van de premier weten of hij overweegt de schade aan de beroemde Barcaccia-fontein te vergoeden en of het kabinet van plan is dat geld vervolgens te verhalen op de daders.

Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) had dinsdagmiddag in het vragenuurtje in de Tweede Kamer al aangekondigd dat laatste te gaan proberen.