Gesprekken over de fragiele vredesovereenkomst in Oekraïne zijn dinsdag gespannen verlopen en hebben niet tot concrete resultaten geleid.

De ministers van buitenlandse zaken van Rusland, Oekraïne, Duitsland en Frankrijk kwamen in Parijs bijeen.

Ze konden het niet eens worden over de vraag wie er nu schuldig is aan de voortdurende schendingen van de wapenstilstand.

Er bestaan grote zorgen dat het staakt-het-vuren niet stand zal houden. Ook de beloofde terugtrekking van zware wapens van het front komt nog niet van de grond. Oekraïne zei maandag al de terugtrekking uit te stellen, omdat de rebellen aanvallen blijven uitvoeren.

Lastig

De Duitse minister van buitenlandse zaken Frank-Walter Steinmeier noemde de gesprekken erg lastig. Zijn Oekraïense collega Pavlo Klimkin zei na afloop dat er over "technische aspecten" overeenstemming is bereikt, maar dat er vooralsnog geen afspraken zijn gemaakt over het veroordelen van het recente geweld.

De Russische minister Sergej Lavrov zei dat de discussie vooral draaide om de uitvoering van het vredesakkoord. "Het belangrijkste is het handhaven van het staakt-het-vuren", aldus Lavrov.

De Fransman Laurent Fabius zei dat hij het mandaat van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa wil verlengen. Hij zei dat alle vier de partijen "vastberaden zijn om op deze voet verder te gaan en alles te doen om er voor te zorgen dat iedereen zich aan zijn beloftes houdt".

Militairen

De Britse regering heeft dinsdag op haar beurt bekendgemaakt in maart militairen naar Oekraïne te sturen om te helpen bij de training van Oekraïense militairen. De Britse premier David Cameron waarschuwde dat Rusland ook andere landen zal lastigvallen als het in Oekraïne niet wordt tegengewerkt.

De Britten zijn niet de enigen die zich opmaken om de in slechte staat verkerende Oekraïense strijdkrachten op te vijzelen. De bevelhebber van de Amerikaanse troepen in Europa, generaal Ben Hodges, zei dat Amerikaanse militairen in het West-Oekraïense Lvov Oekraïense militairen gaan opleiden.

Heeft het Oekraïne-akkoord kans van slagen? l Voor- en nadelen van wapenleveranties l Alle berichten over Oekraïne