Een 62-jarige man heeft dinsdag in zijn woonplaats Uhersky Brod in het oosten van Tsjechië acht bezoekers van een café-restaurant doodgeschoten.

Onder de doden zijn zeven mannen en een vrouw, die als bediende in de zaak werkte. Ook de schutter zelf is gedood. Een nog onbekend aantal personen zou bij de schietpartij gewond zijn geraakt.

De man kwam met twee vuurwapens het café binnen. Daarna begon hij in het wilde weg om zich heen te schieten. In de gelegenheid waren op dat moment ongeveer twintig mensen aanwezig.

Patrik Kuncar, de burgemeester van de plaats van ongeveer 17.000 inwoners die 250 kilometer ten oosten van Praag ligt, zei dat de dader een eenling was en mogelijk psychisch gestoord.

Volgens Kuncar gaat het niet om een terroristische daad.

Wapenvergunning

De man, die in de buurt van het café-restaurant woonde, had volgens de politie een wapenvergunning. Onduidelijk is nog of hij ook een vergunning had voor de twee wapens die hij heeft gebruikt. Hij had geen strafblad.

Kort voor hij de schoten afvuurde, had de man een lokale tv-zender gebeld. Hij zou toen hebben gezegd: "Ik heb problemen met mensen die niemand oplost, dus los ik ze zelf op". Een medewerker van de zender alarmeerde direct de politie.

Onduidelijk is nog hoe de schutter zelf om het leven is gekomen. Volgens Kuncar heeft hij zichzelf gedood, maar dit staat nog niet vast.

Video: Politie zet omgeving schietpartij af