De Duitse politie heeft dinsdag bij een actie tegen de in Nederland opgerichte motorclub Satudarah onder meer drugs, munitie, zwaarden en machetes in beslag genomen. 

Dat heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken laten weten.

Duitsland zette bij de operatie tegen Satudarah circa duizend agenten in, onder wie leden van speciale eenheden. Zij doorzochten clubgebouwen van Satudarah en huizen van leden.

De meeste agenten werden ingezet in de steden Duisburg en Aken in de deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen. Ook in onder meer Baden-Württemberg, Beieren en Nedersaksen zijn agenten tegen de motorclub ingezet.

Volgens de Duitse krant WAZ zijn ook laptops en kledingstukken met emblemen van de club in beslag genomen. Er zijn geen aanhoudingen verricht.

Video: Drugs en wapens gevonden bij Duitse Satudarah

Video

Verboden

Minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière hekelde de betrokkenheid van Satudarah bij de handel in drugs en wapens. De Maizière zei dat hij de club heeft verboden, omdat die een ernstige bedreiging voor de openbare veiligheid was geworden.

Ralf Jäger, minister van Binnenlandse Zaken van Noord-Rijnland-Westfalen zei dat de leden van Satudarah het recht in eigen hand namen en minachting toonden voor de rechtsstaat. Hij liet weten dat de clubleden zelfs aanslagen met explosieven pleegden om de eigen machtspositie te verdedigen.

Opstelten

De Nederlandse minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) zei, naar aanleiding van het verbieden van de club in Duitsland, dat Nederland een andere wetgeving heeft. Nederland bindt de strijd met dit soort clubs aan door middel van het strafrecht, vermogensontneming en bestuurlijke maatregelen.

Privaatrechtelijk kan er ook wel het een en ander worden bereikt, maar dan moet je wel een ''ontzettend heftig dossier'' hebben, aldus de bewindsman.

Verbieden zoals nu in Duitsland is volgens hem ook niet alles. ''Dat betekent nog niet dat ze stoppen.'' Hij zei ook dat hij nog geen Duitse collega's aan de telefoon heeft gehad met de vraag ''Wat doe je eraan?''