Door twee aanslagen in Nigeria zijn dinsdag zeker 25 mensen om het leven gekomen.

Voor de tweede keer binnen een week was er een aanslag in de stad Potiskum in het noordoosten van Nigeria. Een man blies zichzelf op in een busstation met zeker vijftien doden tot gevolg.

Ruim vijftig mensen raakten gewond. Aanvankelijk hadden getuigen gemeld dat een tienermeisje voor de aanslag verantwoordelijk was, maar dat is volgens de politie niet juist.

In Kano, met meer dan een miljoen inwoners de grootste stad in het noorden van het Afrikaanse land, waren er explosies op een busstation. Zeker tien mensen zijn omgekomen. Volgens de politie pleegden twee mannen een zelfmoordaanslag.

Boko Haram

De verantwoordelijkheid voor de aanslagen is niet opgeëist, maar in het noorden en oosten van het Afrikaanse land is de islamitische terreurbeweging Boko Haram actief. Die wil van het gebied een kalifaat maken en de islamitische wetgeving introduceren.

Potiskum en Kano zijn eerder met bloedige aanslagen geconfronteerd. Zondag blies een jong meisje zich op bij een controlepost in Potiskum. Daardoor vielen zes doden en raakten tientallen mensen gewond.

In november kwamen daar door een aanslag op een technische school zeker 47 mensen om. Vorige maand brachten twee meisjes op een markt explosieven om hun lichaam tot ontploffing, waardoor behalve de meisjes nog drie mensen omkwamen.

Zendeling

Op 20 januari 2012 was Kano het doelwit van een reeks aanslagen die aan Boko Haram zijn toegeschreven. Verspreid door de stad werden zeker acht gebouwen van de politie en de inlichtingendienst aangevallen. Het exacte aantal doden is niet bekend, maar het zou gaan om 80 tot 120 mensen.

Dinsdag werd ook bekend dat een Amerikaanse christelijke vrouw in Nigeria is ontvoerd. De vrouw is als zendeling werkzaam in het Afrikaanse land. De toedracht van de ontvoering en details over de identiteit van de vrouw zijn nog niet bekend.