Nederland vraagt België voorlopig niet om uitlevering van drie verdachten die maandagochtend een plofkraak pleegden in Breda. 

Dit heeft het Openbaar Ministerie dinsdag bekendgemaakt.

De drie Nederlandse mannen sloegen na de plofkraak op de vlucht naar België en werden daar aangehouden na een wilde achtervolging door de politie waarbij over en weer werd geschoten.

De plofkraak werd in de nacht van zondag op maandag gepleegd bij een ING-filiaal in Breda. De geldautomaat werd opgeblazen. De schade was groot maar er werd geen buit meegenomen.

Video: Schietende plofkrakers blijven in België

Video

Kalasjnikov

De verdachten gingen er in een auto met valse Nederlandse kentekens vandoor. De Nederlandse politie achtervolgde hen richting België. In België kreeg de Nederlandse politie hulp van de Belgen.

Op de de ring van Antwerpen werden agenten voor het eerst beschoten, waarschijnlijk met een kalasjnikov. Bij Turnhout reden de criminelen over een spijkermat en kwam hun Audi tot stilstand. Ze zijn te voet verder gevlucht en daarbij schoten ze opnieuw. Het vuurwapengeweld werd beantwoord door de lokale politie.

Zoekactie

Tijdens een grote zoekactie konden de drie betrokkenen worden aangehouden. Ze komen uit Driebergen en Amsterdam.

Het OM in Breda laat dinsdag weten dat voorlopig niet om uitlevering zal worden gevraagd. ,,Ook in België zijn forse feiten gepleegd'', verklaarde een woordvoerster. De Nederlandse politie onderzoekt wel of het drietal bij andere plofkraken betrokken is.