De pro-Russische rebellen in Oekraïne zijn naar eigen zeggen dinsdag begonnen met het weghalen van hun zware wapens aan het front in het oosten. 

Dat heeft een woordvoerder van de opstandelingen dinsdag gezegd.

Bij het akkoord dat anderhalve week geleden in de Wit-Russische hoofdstad Minsk werd gesloten, was afgesproken dat het Oekraïense leger en de rebellen wapens zoals artillerie en raketten zouden terugtrekken.

Dat moet ervoor zorgen dat er een bufferzone ontstaat tussen de separatisten en het regeringsleger. 

De bewering van rebellenleider Edoeard Basoerin kan vooralsnog niet onafhankelijk worden bevestigd. Rebellen in de regio Loehansk zeiden eveneens dat er zware wapens werden weggehaald van het front. Het Oekraïense leger heeft niet gereageerd op de bewering van de separatisten. 

Maandag liet het leger van Oekraïne nog weten dat het niet kon beginnen met het terughalen van zijn zware wapens, omdat de militairen nog steeds werden aangevallen door pro-Russische opstandelingen.

Bestookt

Volgens het leger bestookten de rebellen dinsdag de stad Popasna zeven keer. Het dorp Loehansk werd eveneens beschoten. Ook probeerden rebellen stellingen van het Oekraïense leger te bestormen in de buurt van de plaats Sjyrokyne, dat in de buurt van de havenstad Marioepol ligt. 

Michael Bociurkiw, woordvoerder van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE), zei dat hij niets kon zeggen over de situatie totdat de OVSE-waarnemers aan het einde van de dag verslag uitbrengen.

Maandag zei het hoofd van de OVSE Lamberto Zannier dat het akkoord ervoor heeft gezorgd dat het aantal aanvallen van beide partijen 'significant' is afgenomen.

Overleg ministers

De ministers van Buitenlandse Zaken van Frankrijk, Duitsland, Rusland en Oekraïne schuiven dinsdag in Parijs weer aan de onderhandelingstafel. Zij willen dat het in Minsk gesloten akkoord wordt nageleefd.

Het vredesakkoord werd op 15 februari getekend. In het akkoord staat dat de wapens moeten worden weggehaald van het front. Afhankelijk van het kaliber van de wapens moeten ze 25 tot 70 kilometer van het front worden verplaatst. Het staakt-het-vuren is al herhaaldelijk geschonden en de vrees bestaat dat de strijd gewoon wordt voortgezet. 

Video: Aankomst Franse minister van Buitenlandse Zaken

Video

Heeft het Oekraïne-akkoord kans van slagen? l Voor- en nadelen van wapenleveranties l Alle berichten over Oekraïne