De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière heeft de ook in Nederland actieve motorclub Satudarah verboden. 

Een woordvoerder van het ministerie liet weten dat de vereniging een gevaar voor de samenleving is.

De politie heeft dinsdagmorgen ingevallen gedaan in clubgebouwen van Satudarah en in huizen van leden van de vereniging. De politie voerde de acties uit in onder meer de steden Duisburg en Essen.

Het Duitse blad Der Spiegel meldt dat Satudarah in Duitsland aanvankelijk alleen in de deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen opereerde, maar de activiteiten de laatste jaren steeds meer naar andere deelstaten uitbreidde.

Confrontaties

In de afgelopen jaren waren er in Duisburg geregeld confrontaties tussen Satudarah en de rivaliserende motorclub Hells Angels. Volgens Der Spiegel hebben Nederlandse leden van Satudarah kalasjnikovs en machinepistolen aan de Duitse leden geleverd.

In Duitsland kunnen motorclubs verboden worden door middel van de zogenaamde verenigingswet. Justitie kan een verbod opleggen als 'het doel of de activiteiten van de vereniging in strijd zijn met het strafrecht’ of als hij indruist tegen 'de grondwettelijke orde of tegen de gedachte van wederzijds begrip tussen volkeren.'

Nederland

In Nederland zit een verbod op zogenoemde outlaw motorcycle gangs (OMG's) er voorlopig niet in. Nederland volgt nog niet het voorbeeld van Duitsland, waar de minister van Binnenlandse Zaken dinsdag motorclub Satudarah verbood.

Het debacle uit 2009 met de Hell’s Angels zit Nederland nog altijd in de weg. Toen lukte het niet om de afdelingen van de angels verboden te krijgen. De Hoge Raad bepaalde namelijk dat het Openbaar Ministerie (OM) te weinig bewijs had voor een verbod op de angels in Harlingen. Er kon niet hard worden gemaakt dat alle leden en dus de hele club crimineel was.

Sindsdien proberen minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie, OM en politie de OMG’s op andere manieren aan te pakken. Sinds 2012 geldt er een zerotolerancebeleid. Individuele leden van clubs als de Hells Angels, Satudarah, Bandidos, No Surrender en Trailer Trash Travellers worden in de gaten gehouden en voor de rechter gebracht als zij crimineel gedrag vertonen.