Het beroep van twee Australiërs die in Indonesië ter dood zijn veroordeeld is door de rechter verworpen. Dat heeft hun advocaat dinsdag bekendgemaakt.

De twee, Myuran Sukumaran (33) en Andrew Chan (31), zijn voor drugssmokkel veroordeeld. Zij behoren tot acht ter dood veroordeelden van wie president Joko Widodo vorige maand het gratieverzoek heeft afgewezen.

De rechter noemt die weigering ''geen administratieve handeling", zegt de advocaat. ''Daarom heeft de rechtbank niet de bevoegdheid om onze zaak aan te nemen."

De Australiërs zijn nu van plan tegen de uitspraak in beroep te gaan. Ze hebben daarvoor twee weken de tijd.

''Als de wet wordt gerespecteerd, zou de executie moeten worden uitgesteld totdat het juridische proces voorbij is", aldus hun advocaat.

Nederlander

De zes anderen op de lijst van ter dood veroordeelden zijn mensen uit Brazilië, Ghana, Frankrijk, Nigeria, de Filipijnen en Indonesië. Ook de Nederlander Siegfried Mets is in Indonesië ter dood veroordeeld, maar hij vraagt deze maand herziening van zijn zaak aan.

President Widodo zegt dat de geplande executies, merendeels vanwege drugsdelicten, niet worden vertraagd. Hij waarschuwt het buitenland zich niet te bemoeien met het recht van het land om de doodstraf uit te voeren. ''Het is ons soevereine recht om onze wet toe te passen", aldus Widodo.

Video: rechter handhaaft doodvonnis

Video