Nieuw-Zeeland gaat een klein aantal troepen naar Irak sturen om het Iraakse leger te trainen voor de strijd tegen Islamitische Staat (IS).

Dat heeft premier John Key dinsdag aangekondigd.

Nieuw-Zeeland stuurt in totaal 143 militairen die de Iraakse veiligheidstroepen moeten gaan trainen. De premier benadrukte dat de Nieuw-Zeelandse militairen niet deel zullen nemen aan gevechtsmissies.

De troepen zullen ten noorden van Bagdad worden gestationeerd op de legerbasis Taji, waar onder andere ook de Australiërs gevestigd zijn.

Het is de bedoeling dat de troepen in principe voor twee jaar naar Irak vertrekken. Na negen maanden wordt de inzet van de militairren geëvalueerd.

Video: Nieuw-Zeeland steunt Irak in strijd tegen IS

Kritiek

In Nieuw-Zeeland is niet iedereen even blij met het uitzenden van de militairen. Volgens de oppositie kan niet gegarandeert worden dat de militairen inderdaad niet zullen hoeven vechten.

Ook zou het Iraakse leger volgens de Labour Party niet de juiste partij zijn om de strijd tegen IS mee aan te gaan. Bovendien zou er aan het Nieuw-Zeelandse parlement niet de mogelijkheid zijn geboden om te stemmen over de uitzending.

Maar volgens premier Key is Nieuw-Zeeland een land dat opkomt voor haar waarden. Het land ziet het daarom als een plicht om "de stabiliteit en rechtsstaat internationaal te ondersteunen", aldus de premier.