In de Amerikaanse staat Californië zijn twee mannen die wilden toetreden tot terreurorganisatie al-Qaeda veroordeeld tot 25 jaar cel. Dat heeft het ministerie van Justitie maandag (plaatselijke tijd) bekendgemaakt.

De veroordeelden, de van oorsprong Afghaanse Sohiel Omar Kabir (37) uit Pomona, Californië en Ralph Deleon (26) uit Ontario, werden volgens justitie in het zuiden van de staat Californië getraind in het gebruik van vuurwapens. Ze wilden zich daarmee voorbereiden om vanuit Afghanistan aanvallen uitvoeren op Amerikanen.

Het tweetal werd in september vorig jaar door de jury van een federale rechtbank schuldig bevonden aan samenzwering om materiële steun te verlenen aan terroristen en samenzwering voor de moord op het Amerikaanse leger en overheidspersoneel.

Openbaar aanklagers beschouwen Kabir als de initiatiefnemer.

Rekruteren

Kabir zou behalve Deleon ook een andere beschuldigde, Miguel Alejandro Santana Vidriales, hebben geïntroduceerd in de theologie van de islam. Na zijn bezoek aan Afghanistan in 2012, heeft Kabir hen volgens justitie aangemoedigd zich aan te sluiten bij al-Qaeda.

Later dat jaar werd ook een derde persoon, Arifeen David Gojali, gerekruteerd voor de jihad. Santana en Gojali zijn reeds schuldig verklaard en zijn in afwachting van hun veroordeling.

Hun terroristische plannen werden tegengehouden door de FBI. Het onderzoeksbureau pakte in november 2012 Deleon, Santana en Gojali op, die van plan waren om naar Mexico te rijden en van daaruit naar Afghanistan te vliegen. Kabir werd in hechtenis genomen door legerpersoneel in Afghanistan.