De afgelopen maand heeft IS veel minder nieuwe strijders kunnen recruteren dan in de maand ervoor.

En in vergelijking met de hoeveelheid strijders die zich vorige zomer bij terreurgroep IS (Islamitische Staat) aansloten, viel de afgelopen maand helemaal tegen. Dat meldde het Syrische Observatorium voor Mensenrechten maandag.

Volgens het Observatorim hebben zich sinds 21 januari maar 54 nieuwe strijders aangesloten, tegenover honderden in de maand ervoor.

Die cijfers zijn vermoedelijk verre van accuraat en niet te verifiëren, maar staan wel in schril contrast met de 6300 strijders waarvan het Observatorium weet dat die zich aansloten direct na de stichting van het kalifaat in juli 2014.

De terreurgroep wist maandag in het noordoosten van Syrië 56 assyrische christenen ontvoerd. Ze zouden naar al-Hassaka zijn gebracht. Het is onduidelijk hoe het met ze gaat.

IS valt systematisch groepen aan die er een andere geloofsleer of -interpretatie op na houden dan de leden van de terreurgroep. Eerder deze maand publiceerde IS een video waarin te zien is hoe 21 koptische christenen uit Egypte onthoofd worden.

Hevige gevechten

Koerdische strijders zijn ondertussen in het noorden van Syrië in hevige gevechten verwikkeld geraakt met IS. Inzet van de strijd is een aantal dorpen bij de grenzen met Irak en Turkije.

De gevechten vonden plaats in de provincie Hassakeh, in het meest noordoostelijke puntje van het land. Volgens activisten in Syrië slaagde IS er in ten minste een dorp in te nemen.

Het Syrische staatspersbureau SANA meldde dat IS zeker zeven dorpen aanviel en dat honderden mensen op de vlucht zijn geslagen. De terreinwinst van IS komt een dag na een aantal overwinningen van de peshmerga, die zondag in dezelfde provincie zo'n twintig dorpen wisten te veroveren op IS.

IS heeft geen tekort aan tegenstanders in de regio maar geen daarvan is zo effectief gebleken als de Koerdische peshmerga. Terwijl de legers van Syrië en Irak sinds vorig jaar een reeks gevoelige nederlagen hebben geleden slaagden de Koerden erin een maandenlang offensief van IS te weerstaan bij de Syrische stad Kobani.

Met hulp van een door de Verenigde Staten geleide luchtmachtcoalitie werden de IS-strijders bij Kobani vorige maand verdreven.