Bij de luchtaanvallen die Egypte vorige week uitvoerde in Libië zijn burgers om het leven gekomen. Dat stelt mensenrechtenorganisatie Amnesty International. 

De luchtaanvallen waren vergelding voor de moord op 21 koptische christenen uit Egypte door de Libische tak van terreurbeweging Islamitische Staat. 

Volgens Amnesty heeft de Egyptische krijgsmacht niet genoeg voorzorgsmaatregelen getroffen om burgerslachtoffers te voorkomen.

Zeker twee raketten troffen dichtbevolkte gebieden in de Libische stad Darna, aldus Amnesty, en kostten aan zeven burgers het leven. De Egyptische president Abdel-Fatah el-Sissi zei zondag dat het leger de aanvallen zorgvuldig voorbereidde.

"We hebben dertien doelwitten geraakt. Ze waren zorgvuldig bestudeerd, dus niemand moet denken dat we aanvallen uitvoeren op burgers."

Wraak

Libische IS-strijders namen na de luchtaanvallen wraak met een reeks zelfmoordaanslagen in het oosten van Libië, waarbij zeker veertig mensen om het leven kwamen.

"De levens van burgers in Libië lopen gevaar doordat de vergeldingsaanvallen tussen alle partijen steeds verder uit de hand lopen, na de gruwelijke moord op de 21 Egyptische kopten", zei Hassiba Hadj Sahraoui van Amnesty. "Aanvallen waarbij geen onderscheid wordt gemaakt tussen strijders en burgers zijn oorlogsmisdaden."

Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch stelde vorige week al dat de luchtaanvallen aan zes burgers het leven hadden gekost.

Vier dingen die u moet weten over IS l Dossier IS