De Israëlische premier Benjamin Netanyahu zou de Verenigde Naties in 2012 hebben misleid over het nucleaire programma van Iran.

Dat meldt de Arabische nieuwszender al-Jazeera maandag op basis van gelekte diplomatieke berichten.

Terwijl Netanyahu zei dat Iran voor 70 procent klaar was met plannen voor het bouwen van een "nucleair wapen", was de Israëlische inlichtingendienst Mossad ervan overtuigd dat het land niet bezig was met de activiteiten "die nodig zijn om wapens te produceren".

De nieuwszender heeft maandagavond een documentaire gepubliceerd waarin methodes van wereldwijde inlichtingendiensten worden onthuld. 

De zender heeft voor de documentaire The Spy Cables gelekte documenten van de Zuid-Afrikaanse geheime dienst SSA gebruikt. De informatie is afkomstig uit gegevensverkeer tussen buitenlandse diensten en SSA tussen 2006 en 2014.

De film is in samenwerking met de Britse krant The Guardian tot stand gekomen.

Hamas

Uit de documenten zou ook blijken dat de Amerikaanse inlichtingendienst CIA ondanks een verbod van de Amerikaanse regering contact wilde leggen met de Palestijnse beweging Hamas, zo meldt The Guardian. De Amerikaanse regering had Hamas in 1997 laten opnemen in een lijst van terroristische organisaties.

Maar de CIA wilde ingangen bij Hamas vinden en mensen rekruteren binnen Gaza. De dienst vroeg SSA in 2012 daarom stiekem om hulp. De Zuid-Afrikaanse inlichtingendienst heeft nauwe banden met Hamas. 

De betreffende SSA-spion stelde alleen te kunnen samenwerken in ruil voor informatie van de CIA.

Sinds het einde van het apartheidsbewind in Zuid-Afrika onderhoudt SSA goede betrekkingen met zowel Hamas als de Palestijnse politieke beweging Fatah.

Obama

De documenten bewijzen verder dat de Amerikaanse president Barack Obama de Palestijnse leider Mahmoud Abbas zwaar onder druk heeft gezet. Dat gebeurde toen Abbas Palestina als waarnemersstaat wilde laten erkennen door de VN.

Een rapport van de Zuid-Afrikaanse dienst maakt melding van een telefoongesprek tussen de beide leiders "waarin president Obama president Abbas bedreigde als hij zou doorgaan met het VN-verzoek".

Gegevensverkeer

Al-Jazeera zegt eveneens informatie over de werkwijzen van de Britse en Russische inlichtingendiensten te hebben. Waar klokkenluider Edward Snowden lekte over het grootschalig aftappen van elektronische gegevens door de Amerikaanse geheime dienst, laat al-Jazeera naar eigen zeggen vooral zien hoe spionnen ''op een normale dag te werk gaan''.

De komende dagen wordt er in samenwerking met de Britse krant The Guardian meer geheime informatie naar buiten gebracht.