Het Bosnische parlement heeft maandag een hervormingsplan aangenomen dat de weg vrij moet maken voor lidmaatschap van de Europese Unie.

De sociale en economische hervormingen maken het mogelijk dat EU-lidstaten een overeenkomst over toetreding van Bosnië ratificeren. 

Buitenlandchef van de Europese Unie Federica Mogherini noemde de goedkeuring van het hervormingsplan een "historisch keerpunt". De EU wil volgens haar nu zien dat de hervormingen ook daadwerkelijk worden ingevoerd. 

Bosnië probeert zich al jaren aan te sluiten bij de EU, maar dat is tot dusverre nog niet gelukt. Vooral het geruzie tussen de Bosnische, Servische en Kroatische bevolkingsgroepen in het land staat toetreding in de weg. 

De groepen hebben elk een ander beeld van de manier waarop het land moet worden bestuurd.

Ongenoegen

Het land heeft een van de hoogste werkloosheidscijfers van heel Europa: ruim 40 procent. Vorig jaar gingen duizenden mensen de straat op om hun ongenoegen kenbaar te maken. Tientallen overheidsgebouwen werden in brand gestoken en meer dan driehonderd betogers raakten gewond. 

"Jullie kunnen het je niet veroorloven om de oude politieke patstellingen keer op keer te herhalen", zei Mogherini. "Kijk om je heen, kijk naar je volk en kijk bovenal naar jezelf. Kijk naar je buren in de regio. Iedereen gaat vooruit en het is tijd dat Bosnië-Herzegovina dat ook doet."