De Afghaanse regering gaat "in de nabije toekomst" vredesbesprekingen voeren met de Taliban. Dat heeft de Afghaanse leider Abdullah Abdullah maandag gezegd.

Pakistaanse leiders hebben er bij de Taliban op aangedrongen in gesprek te gaan met Kabul. "Pakistaanse leiders hebben gezegd dat de Taliban maar één optie hebben en dat is vredesbesprekingen met de Afghaanse regering, en dat is wat we wilden horen", aldus Abdullah.

"De Afghaanse regering gaat in de nabije toekomst in gesprek met de Taliban." Hij voegde daar aan toe dat het Afghaanse volk "van begin tot einde" op de hoogte wordt gehouden. 

De Taliban lieten weten dat alleen zij ontwikkelingen in het overleg met de Afghaanse autoriteiten bekendmaken. "Als er ontwikkelingen zijn dan zullen we dat aan het land en de wereld bekendmaken via onze officiële kanalen", aldus de Taliban in een verklaring.

Belangrijk doel

Het sluiten van een vredesovereenkomst met de Taliban is een van de belangrijkste doelen voor de Afghaanse president Ashraf Ghani, die in september aantrad. 

Vorige week werd gemeld door persbureau Reuters dat de Taliban gesprekken zou houden met de Afghaanse regering. Pakistaanse vertegenwoordigers zouden de Afghaanse president Ashraf Ghani daarover hebben ingelicht.

Er zijn in het verleden vaker gesprekken geweest tussen verschillende partijen en de Taliban, maar die gesprekken bleken altijd vruchteloos.