De Britse oud-ministers van Buitenlandse Zaken Malcolm Rifkind en Jack Straw zijn in opspraak geraakt door videobeelden. In de opnames lijken de mannen hun diensten aan een fictief Chinees bedrijf aan te bieden in ruil voor geld.

De mannen ontkennen dat ze iets verkeerd hebben gedaan. Dat meldt de Britse nieuwszender BBC maandag.

De twee voormalige ministers moesten zich maandag voor de beelden verantwoorden. In ruil voor geld zouden ze toegang tot politici en diplomaten hebben beloofd.

De beelden zijn in het geheim gemaakt door journalisten van de krant Daily Telegraph en de zender Channel 4. Zij dede zich voor als medewerkers van een communicatiebureau in Hong Kong.

Video: opnames oud-ministers van Buitenlandse Zaken

Invloed

Ze probeerden de twee ex-ministers over te halen om zitting te nemen in de adviesraad van het fictieve bedrijf. Rifkind zei "nuttige contacten" te kunnen regelen met Britse ambassadeurs.

Straw had het over het gebruiken van "charme en lastig zijn" om politici van gedachten te doen veranderen. Straw zei dat hij ''onder de radar'' zijn invloed heeft gebruikt om Europese wetgeving te veranderen voor een ander bedrijf.

Code

De twee mannen hebben zich uit eigen beweging gemeld bij de commissie van het Lagerhuis die zich met dit soort zaken bezighoudt.

Straw zei dat het gesprek dat hij had verband houdt met activiteiten die hij wilde ontplooien als hij na de volgende verkiezingen uit het Lagerhuis zou stappen. In een lange verklaring zei hij zich volledig te hebben gehouden aan de ethische code van het Lagerhuis. 

Geschorst

De Conservatieve Partij heeft Rifkind maandag geschorst. Een commissie voor disciplinaire zaken van de partij gaat de handelswijze van Rifkind onderzoeken.

Labour-parlementariër Straw laat weten dat hij stopt met zijn parlementaire werk. Hij had al eerder bekendgemaakt dat hij in mei zou opstappen.

De twee politici kwamen in 2010 ook al in opspraak. Toen beweerden ze dat zij de overheid zouden kunnen beïnvloeden in ruil voor geld.