De Egyptische blogger en activist Alaa Abdel Fattah is maandag tot vijf jaar gevangenisstraf veroordeeld door de rechtbank in Caïro.

Dat meldt AP.

Abdel Fattah werd in oktober 2014 opgepakt. De blogger heeft een wet die demonstraties beperkt geschonden. Ook zou hij een politieagent hebben aangevallen.

Eerder in 2014 werd Abdel Fattah nog veroordeeld tot vijftien jaar cel, dat vonnis werd echter vernietigd. In een herziene rechtszaak is de blogger daarna alsnog veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf.

Na het oordeel werd het onrustig in de rechtbank, leuzen als "weg met de onderdrukking" werden geroepen. De politie moest de zaal ontruimen. Abdel Fattah zei eerder dat de rechtszaak tegen hem een klucht was en ging in hongerstaking.

Hosni Mubarak

Abdel Fattah was een van de eerste en belangrijkste politieke bloggers van het land. Hij verwierf bekendheid met zijn acties voor democratie en tegen de autoritaire regering van toenmalig president Hosni Mubarak.

De blogger kreeg daar in 2006 en 2011 korte celstraffen voor. Zijn internetactivisme droeg bij tot de val van Mubarak in februari 2011. De nieuwe militaire machthebbers zetten hem eind november vorig jaar weer vast.

Video: Vijf jaar cel voor Alaa Abdel Fattah

Celstraffen

Een andere Egyptische activist, Ahmed Abdulrahman, kreeg maandag ook vijf jaar celstraf, achttien anderen zijn tot drie jaar gevangenisstraf veroordeeld.

Verder moesten twee journalisten van de Arabische nieuwszender al-Jazeera maandag voor dezelfde rechtbank verschijnen. Het gaat om Baher Mohamed en Mohamed Fahmy. Zij zijn op 12 februari op borgtocht vrijgelaten. Ze zaten ruim een jaar vast. 

Ze zijn aangeklaagd voor het helpen van een terroristische organisatie, een verwijzing naar de verboden Moslimbroederschap. De zaak van de twee journalisten is verdaagd tot 8 maart.