Het Franse vliegdekschip de MN Charles de Gaulle, is maandag aangekomen in de Perzische Golf om daar deel te nemen aan de strijd tegen de Islamitische Staat (IS) in Irak.

Dat meldt AFP.

Een woordvoerder van de minister van Defensie van Frankrijk laat weten dat het vliegdekschip operatief is en dat het eerste vlieguig maandagmorgen is vertrokken.

Frankrijk neemt al deel aan de luchtoperaties tegen IS, maar deed dat vooralsnog alleen met toestellen die vanaf vliegbases opereren. Door de inzet van MN Charles de Gaulle wordt de aanvliegtijd richting Irak met de helft ingekort.

Aan boord van de Charles de Gaulle zijn bij elkaar rond de veertig gevechtstoestellen van voornamelijk het type Rafale en Super Étendard. Het schip wordt vergezeld door een kleine vloot, bestaande uit onder meer fregatten en een onderzeeër.

Met de vliegtuigen willen de Fransen verkenningsvluchten uitvoeren en de Koerden in Irak assisteren in het strijd tegen IS. Ook Amerikaanse toestellen zouden van de Charles de Gaulle kunnen opstijgen. Volgens de Franse krant Le Parisien gaat minister van Defensie Jean-Yves Le Drian maandag aan boord van het vliegdekschip.

De Franse president Francois Hollande besloot tot het inzetten van het vliegdekschip na de aanslagen in Parijs.

Vier dingen die u moet weten over IS l Dossier IS