Australië gaat de immigratiewetten van het land aanscherpen. Ook wordt er harder opgetreden tegen haatpredikers om de groei van terrorisme in het land tegen te gaan.

Dat laat de Australische premier Tony Abbott maandag weten.

De plannen volgen op een onderzoek naar de recente gijzeling en schietpartij in Sydney. Een Iraanse asielzoeker gijzelde in december zeventien personen meer dan zestien uur lang in een café. De gijzelnemer eiste in de onderhandelingen met de politie onder meer een vlag van de terreurbeweging Islamitische Staat (IS). 

Toen de politie de gijzeling probeerde te beëindigen, volgde een schietpartij. Drie mensen kwamen om, onder wie  de 50-jarige Iraniër. 

'Nooit toelaten'

De gijzelnemer bleek een strafblad te hebben. Uit het onderzoek kwam niet naar voren dat de man als een bedreiging gezien moest worden.

Wel zouden er veronrustende telefoontjes binnengekomen zijn bij een speciale veiligheidsdienst. Premier Abbott wil de immigratieregels daarom toch aanscherpen. Volgens Abbott had de Iraniër nooit tot het land toegelaten moeten worden.

Ook had de man nooit aan een wapen moeten kunnen komen en had hij niet op borgtocht vrijgelaten moeten worden, zo stelde de Australische premier. Eerder had Abbott al gezegd dat Australië ging kijken naar vervolgacties.