Advocaat Geert-Jan Knoops is de eerste Nederlander die een verdedigingsteam leidt voor het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag. 

Knoops verdedigt Charles Blé Goudé uit Ivoorkust en opereert met een internationaal team dat op dit moment uit zeven leden bestaat. Onder hen is ook de partner van Knoops, advocaat Carry Knoops-Hamburger.

Het team van Knoops verdedigt Blé Goudé, oud-minister uit Ivoorkust. Hij zou ook een van de vertrouwelingen van ex-president Laurant Gbagbo zijn geweest. De aanklager van het strafhof beschuldigt Blé Goudé ervan dat hij verantwoordelijk is voor misdaden tegen de menselijkheid die bestaan uit moord, verkrachting en andere onmenselijke daden. Die zijn volgens de aanklager gepleegd in Abidjan (Ivoorkust) tussen half december 2010 en april 2011.

Ivoorkust

Ze gebeurden tijdens confrontaties rond de verkiezingen van 2010. Bij de onrust toen in Ivoorkust vielen ongeveer 3000 doden. Blé Goudé zou destijds hoofd van The Youngh Patriots zijn geweest, een vermeende organisatie van mensen die loyaal waren aan Gbagbo. Hij ontkende in 2013 in een interview met de BBC dat hij ooit een militie heeft geleid.

Blé Goudé heeft dan ook inmiddels aangegeven ,,onschuldig’’ te zijn. Omdat Knoops net is benoemd zegt hij verder nog niet in te kunnen gaan op de inhoudelijke kant van de zaak.