In een nieuwe video van terreurgroep IS (Islamitische Staat) zeggen de terroristen 21 Koerdische strijders te hebben onthoofd. De video, waarvan de authenticiteit niet vaststaat, is zaterdag online gezet.

Dat meldt CNN zondag.

De video bevat veel bekende kenmerken uit eerdere IS-video's. Zo zitten de Koerden gevangen in grote metalen kooien. De Peshmerga's worden gedwongen door de straten van Kirkuk in Irak geleid en geïnterviewd door een man die een microfoon met een IS-logo gebruikt.

Vervolgens wordt door een IS-lid gezegd dat de strijders worden geëxecuteerd, maar dat is in de video niet zien. In andere video's is dat wel het geval, waardoor niet vaststaat of de Koerden daadwerkelijk zijn omgebracht. 

CNN meldde eerder dat beelden van de executie ook op de video stonden, maar trekt deze bewering nu in. 

De Koerden strijden tegen de terreurgroep, met name in het noorden van Syrië. Daar wisten Koerdische strijders de stad Kobani na een maandenlange strijd uit handen van IS te houden.

Inkomsten

IS heeft in de Koerden volgens de Duitse krant Frankfurter Allgemeine Zeitung ook een nieuwe bron van inkomsten gevonden. De terreurgroep bewaart de lijken van omgekomen Koerdische strijders en vraagt 10.000 tot 20.000 dollar (ongeveer 9000 tot 17.500 euro) als de Koerdische milities ze terug willen hebben.

De terreurgroep lijkt daarmee een manier te hebben gevonden om de dalende inkomsten uit olie- en kunstsmokkel te compenseren. 

Vier dingen die u moet weten over IS l Dossier IS