In de dagen voor de dodelijke gijzeling in een café in Sydney kreeg een speciale Australische veiligheidslijn achttien verontruste telefoontjes.  De politie en de veiligheidsdiensten zagen echter "geen indicatie voor een directe dreiging.''

Dat staat in een lijvig rapport over de gijzelingsactie op 15 december, meldt de BBC zondag.

De melders belden in de drie dagen voor de gijzeling in het Lindt Café vooral over de posts op Facebook van de gijzelnemer. Bij het drama in december kwamen drie mensen om het leven, waaronder de gijzelnemer zelf.

De veiligheidsdiensten hadden niet verwacht dat de Iraanse man de terreurdaad daadwerkelijk zou plegen. ''Op basis van de informatie die we toen hadden, viel hij ver buiten de groep van vierhonderd meest prominente anti-terreuronderzoeken'', aldus het rapport.

Schuldbewust

De premier van Australië, Tony Abbott, reageerde schuldbewust op de conclusies van het rapport. ''Het is eenvoudig, het systeem heeft ons in de steek gelaten. Dit monster had duidelijk niet in onze gemeenschap moeten zijn.''

Volgens Abbott moet Australië de grenzen tussen individuele vrijheden en de veiligheid van de samenleving opnieuw tekenen.