Pro-Russische rebellen in Oost-Oekraïne zijn akkoord gegaan met het terugtrekken van zware wapens van de frontlinie.

Dat meldt de BBC op basis van uitspraken van de Russische generaal Alexander Lentsov, die namens de OSVE bij de vredesonderhandelingen in Oekraïne is betrokken.

Volgens de generaal hebben de rebellen een akkoord getekend om de wapens in de komende twee weken terug te trekken. Zondag zou mogelijk al begonnen kunnen worden met invulling van het akkoord.

Volgens Lentsov is zondag 22 februari "D-day, zoals afgesproken is tussen alle partijen." Het is nog niet bekend of Oekraïne op het akkoord zal antwoorden.

Herdenking

Door een ontploffing in Charkov zijn zondag zeker drie mensen omgekomen en zeker tien mensen gewond geraakt. Ze liepen mee in een vredesmars door de Oekraïense stad, meldden verscheidene media uit Oekraïne en Rusland.

Het explosief zou uit een auto zijn gegooid in de menigte van ongeveer vijfhonderd mensen, die net begonnen waren aan de mars. Een medewerker van de Oekraïense veiligheidsdienst liet een tv-station weten dat er vier verdachten zijn opgepakt. Het zouden Oekraïners zijn die in de Russische stad Belgorod, net over de grens bij Charkov, wapens zouden hebben gekregen en door Russen zouden zijn geïnstrueerd. Met de mars wilden de deelnemers de soldaten herdenken die zijn omgekomen in de strijd met de separatisten.

Video: Vredesmars in Charkov loopt uit op drama

Mars van de waardigheid

De stad ligt in gebied dat in handen is van de Oekraïense regering, op zeker 70 kilometer van de Donbas, het gebied waar de pro-Russische separatisten de dienst uitmaken.

In Kiev is zondagmiddag een grotere herdenking begonnen. De 'Mars van Waardigheid' biedt Oekraïners de kans de doden te herdenken die vielen tijdens de protesten in Kiev, vorig jaar. Op het Maidanplein betoogden toen duizenden mensen tegen de voormalige president Viktor Janoekovitsj. De dagenlange betogingen eindigden in een bloedbad, waarbij meer dan honderd mensen werden gedood. Verscheidene presidenten uit Europese landen zijn bij de herdenking aanwezig.

Video: Duizenden herdenken doden protesten Kiev

Gevechten

Ondertussen wordt er ook nog steeds gevochten in het oosten van Oekraïne. De regering meldt dat de rebellen het vredesakkoord zondagnacht twaalf keer hebben geschonden. Onder meer een Oekraïens legerkamp zou zijn beschoten, dat de rebellen probeerden te veroveren.  

Door een ontploffing in Charkov zijn zondag zeker twee mensen omgekomen en meerdere mensen gewond geraakt. Ze liepen mee in een vredesmars door de Oekraïense stad, aldus de Oekraïense tv-zender Channel 122.

De stad ligt in gebied dat in handen is van de Oekraïense regering, op zeker 70 kilometer van de Donbas, het gebied waar de pro-Russische separatisten de dienst uitmaken.

Ook waren er explosies te horen in Donetsk, de stad die volledig in handen is van de separatisten. Meerdere gebouwen zouden zijn beschadigd.

Toch nemen de gevechten af ten opzichte van een week eerder, toen het vredesakkoord net van kracht was. 

Heeft het Oekraïne-akkoord kans van slagen? l Voor- en nadelen van wapenleveranties l Alle berichten over Oekraïne