Turkse troepen hebben zaterdagavond zo'n veertig militairen uit de Suleiman Shah-enclave in Syrië geëvacueerd.

Volgens de BBC waren de Turken met een groot konvooi met tanks de Syrische grens overgestoken. Ze zouden de stad Kobani hebben doorkruist.

Een militair is omgekomen door een ongeluk tijdens de evacuatie, meldt nieuwszender CNN Türk. Er zouden geen gevechten zijn geweest met militanten van Islamitische Staat.

In de kleine enclave, die sinds 1921 behoort tot Turks grondgebied, ligt de de stamvader van het Ottomaanse rijk begraven. De Turkse militairen bewaken er het mausoleum van Shah. De Turkse regering zei vorig jaar al dat de enclave wordt bedreigd door Islamitische Staat. Volgens de Turkse krant Hurriyet had IS het op de enclave gemunt. 

Vrijdag werd besloten om 39 tanks en 57 gepantserde voertuigen de grens over te sturen om de enclave te evacueren. Volgens de BBC zijn de Turken door Kobani gereden met hulp van de Koerden. Die wisten onlangs IS te verdrijven uit de door strijd verwoeste stad. 

Artefacten

Nadat alle waardevolle artefacten uit de tombe waren gehaald, hebben de Turken het opgeblazen. Daarmee willen ze voorkomen dat IS het gaat gebruiken als een basis. Ook het lichaam van de Shah zou volgens CNN zijn meegenomen. Het wordt naar een andere, door de Turken gecontroleerde plaats in Syrië gebracht.

De artefacten uit de enclave zijn naar Turkije gebracht en worden daar op een geschikte plaats opgeborgen

Video: Turkije haalt militairen uit enclave Syrië

Syrische burgeroorlog blijft fel en complex l Interview met HRW-onderzoeker over Syrië

Chronologie van de Syrische burgeroorlog l Dossier Syrië