Het Verenigd Koninkrijk verliest zijn invloed op de wereld als het land uit de Europese Unie (EU) stapt. Ook wordt het koninkrijk gewaarschuwd voor de economische consequenties van een exit.

Dat meldt de Britse krant The Guardian zondag naar aanleiding van een interview met de Noorse minister van Europese Zaken Vidar Helgesen.

Als de Conservatieve Partij van premier David Cameron op 7 mei de verkiezingen voor het Lagerhuis wint, zal Cameron eind 2017 een referendum over het EU-lidmaatschap uitschrijven. Hij zal wel eerst proberen te onderhandelen over de voorwaarden van het Britse lidmaatschap.

De meeste ministers en parlementsleden van de Conservatieve Partij steunen een vertrek uit de EU als de huidige situatie niet verandert. Volgens Helgesen zou een exit ook slecht zijn voor de besluitvorming in Europa.

"Ik denk dat de EU nu openstaat voor slimmere regelgeving en minder regelgeving en dat de EU zich meer druk maakt over grote zaken dan over kleinere zaken", zegt Helgesen tegen de krant. Hij denkt dat het Verenigd Koninkrijk daar een belangrijke bijdrage aan heeft geleverd.

Veiligheidscrisis

Ook benadrukt Helgesen de belangrijke rol van de Europese Unie op het gebied van veiligheid, waar de Britten nu nog medezeggenschap in hebben. Geen overbodige luxe vindt hij, gezien het feit dat Europa te maken heeft met ''de grootste veiligheidscrisis sinds de Koude Oorlog''.

Volgens de minister worden de Europese reacties op acties van Rusland voornamelijk binnen de EU gevormd. En niet meer zoals voorheen binnen de NAVO. "Maar ik heb er een hard hoofd in dat dit beleid gevormd kan worden zonder dat het Verenigd Koninkrijk wil mee onderhandelen."

Noorwegen is zelf geen lid van de EU, maar is er wel nauw mee verbonden via de Europese Economie Ruimte (EER). ''Ik denk niet dat het een goed idee is als de Britten kiezen voor dit Noorse model. Het Verenigd Koninkrijk is op dit moment te belangrijk voor de EU.''

Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland vallen onder het Verenigd Koninkrijk. Ierland is zelfstandig lid van de EU.