Antonio Ledezma, een belangrijke Venezolaanse oppositieleider en tevens de burgemeester van de hoofdstad Caracas, moet terechtstaan voor een samenzwering tegen de linkse regering.

Dat heeft het Openbaar Ministerie zaterdag laten weten. Als Ledezma schuldig wordt bevonden, kan hij tot een langdurige gevangenisstraf worden veroordeeld.

De burgemeester van de hoofdstad Caracas werd afgelopen donderdag gearresteerd op verdenking van het voorbereiden van een staatsgreep. De 59-jarige Ledezma is een van de leiders van de oppositie tegen de regering van president Nicolás Maduro.

Ledezma is overgebracht naar een militaire gevangenis nabij de hoofdstad. Daar zit een andere oppositieleider, Leopoldo López, al een jaar vast.

De advocaat van Ledezma heeft er echter alle vertrouwen in dat zijn cliënt wordt vrijgelaten: ''Ik vertrouw op het rechtssysteem van Venezuela. Dit moet worden rechtgezet, want de beschuldiging is compleet ongegrond.''

Spanningen

De spanning tussen de regering en de oppositie is in het Zuid-Amerikaanse land hoog opgelopen. Het land heeft mede door de lage olieprijs, grote economische problemen. Bovendien is de populariteit van president Maduro sterk gedaald.

De dochter van Ledezma riep zaterdag de Venezolaanse bevolking op om van zich te laten horen en de straat op te gaan. De regering besloot vorige maand het schieten op demonstranten in bepaalde omstandigheden toe te staan.