De situatie voor Nederlandse wintersporters die nog op weg zijn naar Frankrijk wordt zaterdagavond laat steeds slechter.

Door de sneeuw en verkeersdrukte stond er zaterdagavond laat nog altijd 20 kilometer file op de A43 (Lyon-Chambéry)  Ook op de A40 (Mâcon-Genève) stonden lange files.

De A48 (Lyon-Grenoble) was al een tijd lang afgesloten vanwege de sneeuw. Door de files konden sneeuwruimploegen bovendien weinig uitrichten.

De A43 blijft de hele nacht afgesloten, zo meldde de VerkeersInformatieDienst (VID) zaterdagavond rond 23.00 uur. De afsluiting geldt over een afstand van 90 kilometer.

Het verkeer richting de Alpen ondervond de hele zaterdag veel hinder van hevige sneeuwval. ''Veel Nederlandse wintersporters die onderweg waren naar Frankrijk hebben hun eindbestemming niet gehaald. Anderen wel, maar vaak wel met meer dan tien uur vertraging'', meldt de VID

Skipakken

''Reizigers die hun wintersportbestemming niet halen, zullen de nacht in de meeste gevallen moeten doorbrengen in de auto'', zei een woordvoerder van de ANWB. Hotelkamers zijn volgens hem niet of nauwelijks nog te krijgen. ''Wintersporters die in de auto overnachten hebben gelukkig skipakken en andere warme kleding bij zich.''

Chauffeurs van touringcars met Nederlanders voor wie de wintersport al weer voorbij is, lieten de ANWB weten dat ze in de nacht van zaterdag op zondag flink moet omrijden. ''De A48 is in beide richtingen afgesloten en daarom moeten de bussen vanaf Grenôble omrijden via Valance over de A49.''

A43

Inmiddels hebben zich bij opvangplekken langs de A43 zo'n tweehonderd mensen gemeld, die de nacht hier willen doorbrengen, zo meldt de VID. Een deel van hen werd door de politie geëvacueerd. Volgens de politie blijft de A43 de hele nacht dicht, er zal wel alles op alles gezet worden de situatie te verbeteren en sowieso meer mensen te evacueren. Maar dat sommige mensen misschien wel de hele nacht in de auto moeten slapen lijkt onvermijdelijk.

Voor automobilisten die gestrand zijn en die de nacht in een opvang willen doorbrengen is een noodnummer geopend: 0476603442 of voor Nederlanders met +33 ervoor (+33476603442). Bij echte nood kan natuurlijk altijd gewoon het alarmnummer worden gebeld. Hoeveel Nederlanders er gestrand zijn op de A43 is onbekend. 

Warme dranken

In Frankrijk viel zaterdag op sommige plaatsen meer dan 30 centimeter sneeuw. ''Ook wegen over bergtoppen sneeuwden onder, waardoor ongelukken gebeurden en mensen de berg niet meer over konden komen. Helaas zitten veel hotels al vol'', aldus een zegsman van de VID.

Medewerkers van het Rode Kruis delen warme dranken uit aan mensen die soms al uren in hun auto vastzitten. Ze krijgen daarbij hulp van vrijwilligers van de Franse Civiele Bescherming. Eerder liet de dienst al weten dat er voorbereidingen werden getroffen om mensen in plaatsen langs de snelweg op te kunnen vangen als de situatie niet verbeterde.