Premier Mark Rutte heeft zaterdagavond zijn Italiaanse collega Matteo Renzi gebeld over de rellen en vernielingen door Feyenoord-supporters deze week in Rome. De Rijksvoorlichtingsdienst heeft dat zaterdag laten weten.

Volgens de RVD noemde Rutte in het telefoongesprek met Renzi ''het wangedrag en de vernielingen verschrikkelijk''.

Hij heeft de Italiaanse premier laten weten dat hij zich schaamt voor de Nederlanders die zich in Rome hebben misdragen.

Eerder op de dag belde minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken al met zijn Italiaanse ambtgenoot over de supportersrellen. ''Nederlandse en Italiaanse autoriteiten werken nauw samen aan het aanpakken van de daders en het voorkomen van dergelijke excessen in de toekomst'', aldus de RVD.

Veroordeeld

In Rome zijn zaterdag opnieuw zes Nederlandse supporters voorgeleid voor de vernielingen die ze in de nacht van donderdag op vrijdag hebben aangericht. Volgens justitie vernielden drie van de berechte Feyenoordsupporters verkeersborden rondom het Sint Pietersplein en drie anderen werden opgepakt omdat ze in het centrum een auto vernielden.

De zes zijn zaterdagochtend via snelrecht veroordeeld. Twee van de drie supporters die rond het Sint-Pietersplein verkeersborden vernielden, kregen zes maanden gevangenisstraf, de derde kreeg vier maanden. Al deze straffen werden direct omgezet in geldboetes van 45.000 euro (voor zes maanden cel) en 35.000 euro (voor vier maanden cel). Twee van de drie zijn 26 jaar oud, de derde is 24 jaar. De straffen van de andere drie zijn nog niet bekendgemaakt. In totaal zijn nu 25 Nederlanders veroordeeld voor de rellen.

Spaanse Trappen

De zes supporters die donderdag werden gearresteerd bij de Spaanse Trappen worden maandag voorgeleid voor de zittingsrechter. De officier van justitie laat weten dat de zes voorlopig alleen terecht staan voor het plegen van verzet en het verwonden van agenten. Of de Nederlanders ook vervolgd zullen worden voor het vernielen van monumenten, moet nog blijken uit onderzoek. De officier van justitie acht de kans groot dat de Feyenoordfans in Nederland zullen worden berecht.