De Oekraïense regering bekijkt of het mogelijk is een vredesmissie van de Verenigde Naties op te zetten in het oosten van het land.

Dat zegt de Oekraïense minister Pavel Klimkin van Buitenlandse Zaken zaterdag volgens Russische en Oekraïense media.

De blauwhelmen zouden erop moeten toezien dat de afspraken uit het Minsk-akkoord worden nageleefd.

Een VN-vredesmissie kan mogelijk worden opgevolgd door een politiemissie van de Europese Unie. "De politie zal na een staakt-het-vuren de orde kunnen handhaven, maar nu is er vooral behoefte aan vredestroepen", aldus Klimkin.

Een VN-vredesmissie is echter alleen mogelijk met toestemming van de Veiligheidsraad, waar ook Rusland aan deelneemt.

De minister spreekt maandag met VN-chef Ban Ki-moon over de mogelijkheden. Ban wil diezelfde dag spreken met de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov.

Debaltseve

De pro-Russische rebellen hebben zaterdag naar eigen zeggen zo'n vijfhonderd Oekraïense militairen omsingeld in Debaltseve, zo berichtte Donetsk Persbureau van de zelfverklaarde Volksrepubliek Donetsk zaterdag.

Een aantal militairen zou hebben geprobeerd de omsingeling te doorbreken, waarbij het tot vuurgevechten kwam. In Debaltseve woedt nog steeds een hevige strijd, ondanks het staakt-het-vuren. De rebellen willen de stad veroveren op het Oekraïense leger.

Rebellenleider Edoeard Basoerin zei dat in de regio Debaltseve onder meer zeven tanks, een houwitser en vijfhonderd vuurwapens zijn gevonden die zijn achtergelaten door het Oekraïense leger. "Al het materieel is in goede staat en wordt nu gebruikt door het leger van de Volksrepubliek", aldus Basoerin.

Protest Moskou

In de Russische hoofdstad Moskou heeft zaterdag een protest plaats tegen de politieke omwenteling in Oekraïne een jaar geleden. Op het anti-Maidan protest, genoemd naar het onafhankelijkheidsplein in Kiev waar Oekraïeners demonstreerden tegen de pro-Russische regering, zijn duizenden mensen afgekomen. Dat melden Russische media.

Volgens de organisatie zijn er meer dan twintigduizend mensen op de been. De massa loopt in een mars door de stad. Betogers protesteren tegen het afzetten van de pro-Russische president Viktor Janoekovitsj. Ze steunen het beleid van de Russische president Vladimir Poetin.

Het protest is hevig gepromoot door de Russische overheid. Veel demonstranten zijn met bussen aangevoerd naar de hoofdstad, omdat Poetin in de regio's populairder is dan in Moskou.

Heeft het Oekraïne-akkoord kans van slagen? l Voor- en nadelen van wapenleveranties l Alle berichten over Oekraïne