Liberia gaat de grenzen weer openstellen nadat de toegang tot het land maandenlang beperkt was vanwege de uitbraak van ebola.

Dat meldt de BBC, op basis van uitspraken van Liberiaanse president Ellen Johnson Sirleaf. 

Ook de avondklok die vorig jaar augustus ingesteld werd, is opgeheven. De maatregelen golden om te voorkomen dat het ebolavirus zich verder zou verspreiden. Mensen mochten zich tussen 21.00 uur en 6.00 uur niet op straat begeven en grenzen mochten alleen incidenteel open.

De beperkingen worden opgeheven, omdat er in Liberia nog slechts beperkt sprake is van nieuwe ebolabesmettingen. Toch maakt de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) zich zorgen, omdat er wekelijks nog tussen de 130 en 150 personen besmet raken met ebola.

Volgens de president zou het in stand houden van de beperkingen echter nog maar een geringe invloed hebben op het aantal besmettingen.

Andere maatregelen

De president ziet meer heil in het nemen van maatregelen die betrekking hebben op de gezondheid. Zo krijgen de scholen, die sinds deze week weer open zijn, bakken met chloorwater waar kinderen hun handen in kunnen wassen. Ook krijgen de scholen thermometers om de temperatuur van de kinderen te meten.

Liberia is het land dat het zwaarst getroffen werd door ebola. Van de ruim 9.300 mensen die overleden door het virus, kwamen er 4.000 uit Liberia.

Ebola is op retour, maar juich niet te vroeg

Zes dingen die u moet weten over ebola l Dossier ebola