Er is geen enkel bewijs dat de toenmalige campagnechef van de Franse toppoliticus Nicolas Sarkozy, Eric Woerth, in 2007 geld voor de verkiezingscampagne heeft afgetroggeld van een steenrijke weduwe.

Dit hebben aanklagers in een zaak over misbruik van dementie van een van de rijkste vrouwen ter wereld, Liliane Bettencourt (92), vrijdag geconcludeerd volgens Franse media.

Woerth werd minister van Begroting en minister van Arbeid tijdens Sarkozy's presidentschap (2007-2012). Hij trad in 2010 af als minister, nadat er over transacties met de weduwe Bettencourt beschuldigingen in de media waren verschenen aan het adres van Woerth en Sarkozy.

De aanklagers hebben in deze zaak eerder al aangegeven de beschuldigingen niet hard te kunnen maken.

Tien mensen

In totaal worden tien mensen ervan verdacht misbruik te hebben gemaakt van de verwardheid van Bettencourt, de hoogbejaarde erfgename van het L'Oréal-concern. Zij zou goed zijn voor meer dan 20 miljard euro.

Eén van de beklaagden, de fotograaf François-Marie Banier en voorheen lange tijd een goede vriend van de weduwe, wordt wel kwade trouw verweten. Hij zou ter waarde van 400 miljoen euro geschenken hebben aangenomen. De aanklagers eisen tegen hem drie jaar cel.