De zelfmoordaanslag van vrijdag op een hotel in de Somalische hoofdstad Mogadishu, is gepleegd door een Nederlandse vrouw die in het hotel werkte als receptioniste.

Dat meldt de Somalische zender Radio Dalsan vrijdagavond. Over de identiteit van de vrouw is nog niets bekend.

Bij de aanslag kwamen meer dan 25 mensen om het leven. Onder de doden zijn twee leden van het Somalische parlement. De verantwoordelijkheid is opgeëist door de fundamentalistische groep al-Shabaab.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag is ''bekend met de berichten, maar kan niets bevestigen'', aldus een woordvoerster vrijdagavond.

Video: Ministers aangevallen in hotel Somalië

Amsterdammer

Eerder deze maand zou een Amsterdammer een zelfmoordaanslag hebben gepleegd in het Iraakse Fallujah. In een radiouitzending van Islamitische Staat werd de Nederlander aangeduid als Abu Abdul Rahman al-Hollandi.

Het zou gaan om Lotfi S. Hij werd vorig jaar opgepakt na een anti-Israëldemonstratie op de Hoefkade in de Haagse Schilderswijk.

In november blies de 19-jarige Sultan Berzel uit Maastricht zichzelf op bij een politiehoofdkwartier in Bagdad. Daarbij vielen doden en gewonden. Berzel was bekend als Abu Abdullah al-Hollandi. In 2013 bliezen twee Nederlanders zichzelf op. Een deed dat in Irak, de ander in Syrië.