Rotterdam is bereid Rome te helpen bij het opsporen van de Feyenoordsupporters die woensdag en donderdag stennis hebben geschopt. 

''Dit gedrag is volstrekt onacceptabel'', schreef de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb vrijdag in een brief aan zijn Romeinse collega Ignazio Marino.

Volgens Aboutaleb hebben de hooligans ''op ongelofelijke wijze misbruik gemaakt van uw gastvrijheid en schade toegebracht aan uw prachtige stad''. Hij wenst de burgemeester en de inwoners van Rome ''sterkte bij de nasleep van deze trieste gebeurtenis''.

Volgens een eerste schatting hebben alleen al de winkeliers in Rome zeker 3 miljoen euro schade geleden door de rellen. Er waren onlusten bij de Spaanse Trappen en in andere delen van het historische centrum van de Italiaanse hoofdstad. Tientallen supporters zijn opgepakt, een deel is al veroordeeld.

Onderzoek

De Rotterdamse politie heeft inmiddels een groot onderzoek gestart naar de identiteit van de relschoppers die nog niet zijn opgepakt door de Italiaanse autoriteiten. Als ze in Nederland worden opgepakt, kunnen ze ook hier worden vervolgd, aldus de politie. Een team rechercheurs van de Rotterdamse politie gaat onder meer de vele foto's analyseren die van de relschoppers zijn gemaakt.

De KNVB heeft de mogelijkheid de relschoppers uit alle Nederlandse stadions te weren, liet een woordvoerder vrijdag desgevraagd weten. De bond wacht vooralsnog echter eerst op de resultaten van het onderzoek dat politie en justitie momenteel uitvoeren.

Opstelten

Minister van Justitie Ivo Opstelten wil dat de hooligans in Nederland extra worden gestraft. "Het is totaal onaanvaardbaar wat in het centrum van Rome is gebeurd. Dit soort gewelddadig gedrag tolereren we niet", aldus de bewindsman tegen het AD.

Hij benadrukt dat Nederland er alles aan zal doen om de Italiaanse diensten te ondersteunen bij de aanpak van de supporters die zich hebben misdragen in Rome. "Ik vind dat je voetbalhooligans gelijk moet laten voelen dat je geweld niet tolereert. Je moet ze dus direct langer buiten het stadion kunnen houden als daar aanleiding voor is. Meer lik-op-stuk dus."

Veroordeeld

Na de rellen woensdagavond werden in totaal 33 supporters in Rome opgepakt na openbare dronkenschap en het gooien van flessen naar de politie.

Negentien van hen zijn al berecht en kregen voorwaardelijke gevangenisstraffen van zes tot zestien maanden of geldboetes tot 45.000 euro. Die zijn hoogstwaarschijnlijk ook voorwaardelijk, meldt het OM in Italië. De veroordeelden zijn Italië uitgezet.

Zes supporters zitten nog vast. Zij worden waarschijnlijk maandag voorgeleid. Ze zouden geen aanspraak kunnen maken op het snelrecht omdat hun vergrijpen "zwaarder" zijn, aldus het OM.

Video: Feyenoord-fans rellen in Rome

Verkracht

Kunsthistorici van de gemeente Rome hebben vrijdagochtend de Barçaccia-fontein op de Piazza di Spagna onderzocht, waar de Feyenoord-supporters donderdag hebben huisgehouden. De experts hebben ''permanente beschadigingen'' vastgesteld.

Er ontbreken stukjes van de marmeren beelden. De deskundigen reppen over een ''verkrachting'' van het meesterwerk van Bernini, aldus de krantCorriere della Sera.

Voordat de experts aan de slag konden met de marmeren beelden, moesten bierflessen, ballons, vlaggen en sjaals worden verwijderd. De omgeving van de fontein is afgezet om naar de ontbrekende stukjes marmer te zoeken.