Het staakt-het-vuren in het oosten van Oekraïne wordt vrijdag nog steeds geschonden. De strijdende partijen beschuldigen elkaar ervan door te gaan met schieten.

Volgens het Oekraïense leger is het bestand de afgelopen 24 uur rond vijftig keer geschonden door pro-Russische separatisten. De rebellen zeggen dat het leger tientallen beschietingen heeft uitgevoerd in het gebied.

Ook waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) bevestigen dat de gevechten doorgaan. Waarnemers hoorden meerdere salvo's artillerievuur in Donetsk.

Lokale autoriteiten meldden dat daardoor een vrouw om het leven kwam.

Video: Onrust in Debaltseve

Wapentuig

Ook blijft Rusland zich volgens het Oekraïense leger bemoeien met het conflict. Een woordvoerder van het Oekraïense leger verklaarde vrijdag dat meer dan twintig Russische tanks en tien raketsystemen de afgelopen dagen het land zijn binnengetrokken. Het geschut zou naar Novoazovsk zijn getrokken op zo'n tien kilometer van de Russisch-Oekraïense grens.

''In de afgelopen dagen is er militair materiaal van Rusland naar Oekraïne verplaatst, ondanks het geldende staakt-het-vuren'', aldus Andrej Lisenko. De legerwoordvoerder gaf daarnaast aan dat er ook bussen met soldaten uit Rusland zijn gesignaleerd.

Novoazovsk ligt iets ten oosten van de plaats Shyrokyne. Dat dorp is in handen van het Oekraïense leger, maar werd donderdag met mortieraanvallen bestookt door pro-Russische separatisten. De afstand tussen beide plekken is hemelsbreed ongeveer vijftien kilometer.

Minsk

De regeringsleiders van Frankrijk, Duitsland, Rusland en Oekraïne kwamen op 12 februari in Minsk een akkoord overeen om de wapens (tijdelijk) neer te leggen.

Dat bestand ging in de nacht van zaterdag op zondag in. Het staakt-het-vuren werd woensdag al geschonden toen pro-Russische rebellen de plaats Debaltseve innamen.

De Franse president François Hollande en de Duitse bondskanselier Merkel hebben vrijdag een ontmoeting op het Elysée in Parijs, waarbij ze onder meer de situatie in Oekraïne bespreken.

Heeft het Oekraïne-akkoord kans van slagen? l Voor- en nadelen van wapenleveranties l Alle berichten over Oekraïne