De Italiaanse pers vergelijkt vrijdag het gedrag van de Feyenoord-supporters de afgelopen dagen in Rome met vijandelijke invallen in Italië in het verleden. De Europese voetbalbond UEFA kan echter geen maatregelen nemen tegen de Rotterdamse club.

Volgens persbureau ANSA herinnert de chaos aan de Sacco di Roma (Plundering van Rome) in 1527, toen tienduizenden Duitse en Spaanse huurlingen moordend en verkrachtend door de Heilige Stad togen. 

Premier Matteo Renzi had donderdag al de toon gezet door te spreken van "tekenen van barbaarsheid".

Gewond

Volgens Il Messaggero, de plaatselijke kwaliteitskrant van Rome, is het "centrum verwoest door Hollandse ultra's". De krant Corriere dello Sport ziet de hoofdstad eruit als "gewond door de Hollandse furie" die "chaos en verwoesting" heeft achtergelaten.

De publieke omroep RAI hekelt dat twee van de mooiste pleinen van de wereld het doelwit zijn geweest.

De krant Il Tempo heeft het over een 'guerilla' aan de Piazza di Spagna (Spanjeplein), waar de hooligans huishielden. De krant zet zelfs per hoge uitzondering een kop in het Nederlands, "Nederlandse beesten", paginabreed op de voorpagina en geeft daar zelf de vertaling ''Olandesi animali'' tussen haakjes bij.

Schuldvraag

In de discussie over de schuldvraag wordt ook met de beschuldigende vinger naar de Nederlandse politie gewezen. Volgens de Il Messaggero zijn ongeveer tien Nederlandse agenten enkele dagen geleden in de Italiaanse hoofdstad geweest om te adviseren hoe omgegaan moet worden met Feyenoord-supporters. Zij adviseerden om escalatie te vermijden.

De Nederlandse politie waarschuwde dat zeker honderd gevaarlijke Feyenoord-fans naar Rome zouden reizen die geen kaartje voor het stadion hadden. ''Toch werd gesuggereerd geen charges uit te voeren om de gemoederen niet te verhitten'', aldus de krant

Video: Feyenoord-fans rellen in Rome

Verkracht

Kunsthistorici van de gemeente Rome hebben vrijdagochtend de Barçaccia-fontein op de Piazza di Spagna onderzocht, waar de Feyenoord-supporters donderdag hebben huisgehouden. De experts hebben ''permanente beschadigingen'' vastgesteld.

Er ontbreken stukjes van de marmeren beelden. De deskundigen reppen over een ''verkrachting'' van het meesterwerk van Bernini, aldus de krant Corriere della Sera.

Voordat de experts aan de slag konden met de marmeren beelden, moesten bierflessen, ballons, vlaggen en sjaals worden verwijderd. De omgeving van de fontein is afgezet om naar de ontbrekende stukjes marmer te zoeken.

Video: Schade aan fontein

Veroordeeld

Na de rellen woensdagavond werden in totaal 33 supporters in Rome opgepakt na openbare dronkenschap en het gooien van flessen naar de politie.

Negentien van hen zijn al berecht en kregen voorwaardelijke gevangenisstraffen van zes tot zestien maanden of geldboetes tot 45.000 euro. Die zijn hoogstwaarschijnlijk ook voorwaardelijk, meldt het OM in Italië. De veroordeelden zijn Italië uitgezet.

Zes supporters zitten nog vast. Zij worden waarschijnlijk maandag voorgeleid. Ze zouden geen aanspraak kunnen maken op het snelrecht omdat hun vergrijpen "zwaarder" zijn, aldus het OM.

UEFA

De UEFA kan naar aanleiding van de ongeregeldheden geen maatregelen nemen tegen Feyenoord. ''We veroordelen wat er is gebeurd, maar de UEFA kan hier niets tegen doen. Wij gaan alleen over zaken die zich in het stadion hebben afgespeeld'', aldus een woordvoerder van de bond.

Feyenoord, dat donderdag in de Europa League met 1-1 gelijk speelde tegen AS Roma, hoeft daardoor niet te vrezen om vanwege de rellen uit het bekertoernooi gezet te worden.

Lees ookKamer wil Feyenoord-hooligans ook in Nederland aanpakken.