Twee grote cyclonen zijn vrijdag over het noorden van Australië geraasd. Duizenden mensen kwamen zonder stroom te zitten, woningen verloren hun daken en deuren en kustbewoners vluchtten naar droger oorden.

De twee stormen, lokaal een 'cyclonensandwich' genoemd, kwamen binnen enkele uren en op ongeveer 2.500 kilometer afstand van elkaar aan land. 

Cycloon Lam hield huis in een dunbevolkt deel van het Northern Territory, terwijl zijn krachtigere zusje Marcia toesloeg in stadjes langs de oostkust van Queensland. 

Voor zover bekend zijn er geen slachtoffers gevallen. "We zijn zeer, zeer dankbaar dat we zijn ontkomen aan het ergste van wat een absolute ramp had kunnen zijn", zei de premier van Queensland, Annastacia Palaszczuk. 

Video: Schade cyclonen blijft beperkt

Stroomuitval

Marcia was een tamelijk zwakke cycloon, maar groeide donderdag plots uit tot een storm van de vijfde categorie - de krachtigste vorm van cyclonen in Australië. Maar de schade bleef vrijdag beperkt tot stroomuitval bij dertigduizend huishoudens, schade aan woningen en ondergelopen wegen.

Cycloon Lam ontwortelde bomen en haalde elektriciteitskabels neer, maar richtte verder nauwelijks noemenswaardige schade aan.